luni, 3 august 2015

Sistemul solar


                                            Stistemul solar          

    Sistemul solar este grupul format de Soare si de planetele care se rotesc in jurul lui : include si lunile acestor plante .

    Sistemul solar cuprinde 8 planete : toate se rotesc in sens antiorar, de la dreapta spre stanga  , mai putin Venus si Uranus , care se rotesc in sens invers.





 Cele 8 planete din sistemul nostru solar sunt : Mercur , Venus , Pamant , Marte ,  Jupiter , Saturn ,  Uranus si Neptun. 
  

Cum s-a format sistemul nostru solar : El sa format prin trei  stagii :

1. Sistemul solar s-a format acum 4,6 miliarde de ani , in centrul unui enorm vartej de praf si gaz.

2. Centrul s-a aprins si a devenit o stea : Soarele . Lumina si caldura s-au raspandit in noul sistem solar. 3. Gazul si praful ramase dupa procesul de formare a Soarelui s-au densificat in mase ale caror dimensiuni au crescut pana s-au format planetele.
 Soarele : Soarele este o steaua aflata la centru sistemului nostru solar . Toate cele 8 planete se invart in jurul ei . Fara caldura soarelui , sistemul nostru solar ar fi un loc rece si intunecos si nu ar mai exista viata pe Pamant .

Mercur : Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare :se invarte in jurul lui foarte repede , pentru a nu fi atras de gravitatia acestuia . Mercur este miuscul , fiind putin mai mare decat luna . Suprafata  sa este stancoasa si plina de cratere .

Venus ''luceafarul'' : Venus este a doua planeta ca distana de la Soare si cea mai apropiata de Terra . Dupa Soare si Luna , este cel mai luminos puct care poate fi vazut pe cer , unde apare ca o stea stralucitoare . Solul este arzator , iar atmosfera  e densa ( se presupune  ca in trecut Venus a avut atmosfera asemanatoare ca Terra si a putut sa gazduiasca viata ) .

Terra :  Terra este a treia planeta a sistemului solar. Se afla la distanta ideala fata de Soare pentru a primi cantitatea potrivita de lumina si caldura . Terra (casa noastra ) este singura planeta pe care exista forme de viata ( cel putin in sistemul nostru solar ) .

Marte : Marte , planeta rece si stancoasa , se numeste '' planeta rosie '' din cauza prafului rosu care  care o acopera si pe care , de multe ori , vantul il ridica in furtuni de nisip ingrozitoare.

Jupiter : Jupiter este de departe cea mai mare dintre planetele sistemului solar : de zece ori mai mare decat Pamantul ! Totusi , nu este o planeta , ca a noastra : este formata din aceleasi gaze ca si Soarele , dar nu a crescut suficient pentru a deveni o stea . Jupiter are 64 de luni : patru mari ( IO , Europa , Ganimede si Calisto ) restul fiind mai mici .

Saturn : Saturn este a doua planeta a sistemului solar ca marime , diferita de toate celelalte  pentru ca este inconjurata de inele late  si plane . Si alte planete au inele , dar la nici una nu sunt atat de luminoase si asa  de vizibile . Saturn este un adevarat urias gazos , cele doua gaze principale din care este format sunt hidrogenul si heliul .

Uranus s-i Neptun :  Planetele cele mai indepartate de Soare sunt Uranus si Neptun . Ele au cam acelasi diametru , o atmosfera foarte densa , mici nuclee stancoase si inele subtiri .






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu